Let’s take it outside? Antwerpse rechtbank roept halt toe aan freefights

0 Comments

Let’s take it outside? Antwerpse rechtbank roept halt toe aan freefights

De correctionele rechtbank in Antwerpen diende zich recent uit te spreken over de beruchte praktijk van de ‘freefights.’

Wat zijn freefights nu juist?
De term ‘freefight’ slaat op de praktijk waarbij personen afspreken op afgelegen locaties, bv. een bos, om daar semi-georganiseerde, vrijwillige gevechten te laten doorgaan.   
Het concept verwierf vooral bekendheid binnen de voetbalwereld, dit naar aanleiding van de gevechten die plaatsvonden tussen de harde kern van tal van supportersgroepen, waaronder deze van RAFC Antwerp.
De rechtbank van Antwerpen waagde zich recent aan een definitie:
“Freefights kunnen worden omschreven als een treffen tussen twee groepen die met elkaar fysiek het gevecht aangaan op basis van vooraf gemaakte afspraken. Deze afspraken kunnen onder meer betrekking hebben op het aantal vechters (en bepaalde eigenschappen die zij mogen hebben zoals leeftijd of gewichtsklasse), de kledij die het mogelijk maakt om de deelnemers makkelijk te herkennen, het te gebruiken beschermingsmateriaal, de toegestane bewapening of andere regels die gelden tijdens het gevecht. Veelal worden hiervoor eerder afgelegen plaatsen opgezocht.”

Startschot van dit dossier was het onderzoek naar de aanval van Antwerp-supporters op supportersbussen van Beerschot-Wilrijk in de zomer van 2017. Bij uitlezing van de GSM’s van een aantal betrokkenen, stuitte men op tal van foto’s en filmpjes van deze vechtpartijen.

Verder onderzoek toonde aan dat de harde supporterskern van RAFC Antwerp tussen februari en november 2017 tal van illegale gewelddadige bijeenkomsten organiseerde tegen rivaliserende supportersgroepen.

Waar de confrontaties tussen harde kernen vroeger plaatsvonden in de onmiddellijke nabijheid van het stadion, werden deze nu uitgevochten in de bossen.

De logica hierachter is vrij eenvoudig: wie zich binnen het stadion bezondigt aan gewelddadig gedrag riskeert strenge sancties zoals een stadionverbod, wat voor een harde kern-supporter wordt ervaren als een ware aanslag op diens identiteit.

Vrijwillig vechten, is dit strafbaar?

Centrale vraag doorheen dit alles: wanneer beiden partijen vrijwillig het gevecht aangaan, is dit dan wel strafbaar?

De advocaten van de verdediging en de rechtbank hielden er alvast een verschillende mening op na.

De discussie spitste zich toe op het zogenaamd zelfbeschikkingrecht: het recht van ieder individu om zelf keuzes te maken, om zelf zijn persoonlijke levenssfeer in te vullen en zich te gedragen conform die keuzes.

Valt eveneens onder deze noemer: het recht om zelf beslissingen te maken over het eigen lichaam (denk bv. aan de discussies rond abortus en SM).

Wanneer men zelf de keuze maakt om te vechten, om de lichamelijke integriteit te laten aantasten, wordt deze keuze dan beschermd door het recht op zelfbeschikking?

Het antwoord van de Antwerpse rechtbank was duidelijk: nee.

De rechtbank is van oordeel dat het organiseren van of deelnamen aan freefights wel degelijk strafbaar is. Het gevecht was amper onderworpen aan regels en de principiële regels die er waren werden systematisch genegeerd.

Ook het gegeven dat de gevechten plaatsvonden op het openbaar domein en op andere plaatsen vrij toegankelijk voor het publiek, werd door de rechtbank als uiterst problematisch ervaren.

Conclusie: er waren onvoldoende garanties ter bescherming van de fysieke integriteit van de deelnemers, de openbare veiligheid en de rechten en vrijheden van derden.

De in totaal 66 beklaagden werden niet alleen schuldig bevonden aan opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachtheid, ze werden eveneens veroordeeld voor bendevorming:

“Beklaagden hebben zich met elkaar verbonden met het oog op het plegen van aanslagen op personen, in het bijzonder het opzettelijk en met voorbedachten rade toebrengen van slagen of verwondingen.
De vereniging was gestructureerd, waarbij de betrokkenen verschillende rollen op zich namen: het organiseren van freefights, het deelnemen eraan, het aanmoedigen van de deelnemers, het optreden als scheidsrechter of het audiovisueel registreren van de freefights.”

Met dit vonnis stelde de rechtbank van Antwerpen aldus een duidelijk signaal: er is geen plaats voor freefights in onze maatschappij.

Of hiermee effectief een einde zal worden gesteld aan deze praktijk, is uiteraard nog maar de vraag…


Relevante artikels over dit onderwerp:

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20211122_98437484

https://www.hln.be/antwerpen/tot-twee-jaar-cel-voor-hooligans-antwerp-freefighters-trokken-zich-niets-aan-van-regels-zelfs-scheidsrechter-kreeg-pak-slaag~ab142331/

https://www.gva.be/cnt/dmf20211122_93993890

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210411_97553731

https://www.demorgen.be/nieuws/66-voetbalhooligans-veroordeeld-voor-freefights~bf724dfd/

https://atv.be/nieuws/hooligans-beerschot-voor-de-rechter-voor-freefights-129483

0

About Veronique

    You May Also Like

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *