De Drugsopvolgingskamer, ‘DOK’ voor de vrienden
0 CommentsDe Drugsopvolgingskamer, ‘DOK’ voor de vrienden
Het is geen geheim dat mensen met een drugproblematiek vaak terugkerende gasten zijn bij justitie en gerecht. Mensen met een ernstige verslavingsproblematiek nemen vaak de toevlucht tot het plegen van misdrijven om het eigen gebruik te financieren. Wat volgt is een vicieuze cirkel, die al te vaak eindigt in een verblijf in de gevangenis.
Een verblijf in de gevangenis verwijdert de persoon misschien wel uit de maatschappij, maar doet het eigenlijke probleem niet verdwijnen. Wie bovendien denkt dat drugs minder toegankelijk is binnen de gevangenismuren dan buiten op de straat, is er aan voor de moeite…
Om tegemoet te komen aan deze vorm van “draaideurcriminaliteit” werd de Drugsopvolgingskamer of DOK, in het leven geroepen. Eerder dan met de harde hand op te treden, kiest men voor een traject van nauwgezette opvolging, controle en begeleiding. Een gunstig traject zal op zijn beurt leiden tot een gunstige strafmaat, maar wat vooral belangrijk is: een aanzienlijke inperking van het toekomstig recidivegevaar.
Wie komt in aanmerking?
De DOK is voornamelijk gericht op mensen die feiten plegen om hun drugverslaving te financieren. Om in aanmerking te komen voor dit traject moet men de feiten bekennen, moet er sprake zijn van een minimaal schuldinzicht en last but not least: de bereidheid tot het aangaan van een behandeltraject.
Verloop van de procedure
Als beklaagde zijn er twee toegangspoorten tot de DOK-kamer: het openbaar ministerie kan de beklaagde rechtstreeks dagvaarden voor deze kamer of de rechter ten gronde kan alsnog beslissen om het dossier over te hevelen naar de DOK.
Van zodra de beklaagde akkoord is met dit traject, zal er een justitieassistent worden aangesteld. Men gaat vervolgens een sociaal onderzoek uitvoeren (de zogenaamde ‘maatschappelijke enquête‘), waarna er in overleg met alle betrokken partijen een ‘DOK-plan’ zal worden opgesteld.
In dit DOK-plan wordt een concreet opvolgingstraject uitgestippeld, onder meer inhoudende de verplichte naleving van enkele voorwaarden gericht op (drug)hulpverlening. Bij akkoord van de beklaagde zal het traject effectief worden opgestart en zal men vervolgens maandelijks voor de DOK-kamer dienen te verschijnen. Ter gelegenheid van deze maandelijkse zitting zal er een drugtest worden afgenomen en zal de vooruitgang worden besproken. Verloopt alles goed, dan kan deze samenkomst om de twee maanden worden georganiseerd.
Na 12 maanden loopt het traject ten einde. Wie goed werk heeft geleverd, zal doorgaans worden beloond met een opschorting.
Als advocaat kunnen wij een dergelijke evolutie enkel toejuichen. Door deze personen uit het klassieke strafrechtsysteem te houden en hen effectieve handvaten aan te reiken naar de toekomst toe, kunnen we hen uit deze vicieuze cirkel halen en werken aan een betere toekomst.
Heeft u vragen wat dit betreft? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren via veronique@gysbrechts-advocaten.be